Предимства и недостатъци на Traction Control за гумите

18/09/2023
Предимства и недостатъци на Traction Control за гумите

Traction control е една от най-иновативните и полезни функции когато стане дума за безопасността на автомобилите по пътищата и именно затова се превръща в стандарт за много и различни видове превозни средства. Системата за контрол на сцеплението Traction control се осъществява посредством датчици, които непрекъснато отчитат скоростите на всяка една гумa с джанта по отделно. В случай, че системата установи нередност като по-висока или по-ниска скорост на някоя от гумите, то тя веднага сигнализира и активизира спирачките именно на тази гумa, за да я забавят. Има и друг вид системи за регулиране на сцеплението, които чрез отнемане силата на двигателя намаляват мощността в гумата.

Системата за контрол на сцеплението Traction control се използва за предотвратяване на превъртането на колелата и за по-добро управление на гумите и джантите при движение по хлъзгави или мокри повърхности. Тя се използва и за предотвратяване на блокирането на колелата на автомобила. Системата за контрол на сцеплението на гумите към пътя може да се активира ръчно от шофьора или да се активира автоматично, когато автомобилът се движи в определен диапазон от скорости.

Предимства на Traction control за гумите

Този вид система за контрол над сцеплението на гумите дава много предимства на собствениците на автомобили, които могат да разчитат на нея и спестява много грижи за качествените джанти и гуми.

  • Лесен монтаж - системите за контрол на сцеплението на гумите с пътната настилка в много от случаите ползват структура като на антиблокиращите спирачки, което дава предпоставки за лесно монтиране и на производителите на автомобили.
  • Безопасност при екстремни атмосферни условия - Traction control-а е всъщност високоефективен автоматизиран контрол против образуването на аквапланинг в заснежени и дъждови условия. Това ви гарантира безопасно шофиране в комбинация с добри гуми и джанти.
  • Добавена стойност към автомобила - Избора на иновативни функции свързни с безопасноста на автомобила вдига неговата цена и осигурява на шофьорите нужното спокойствие на пътя.

Недостатъци на Traction Control

Разбира се, като всяко нещо, свързано с гумите, джантите и колата като цяло, traction control-а си има и недостатъци, които трябва да имате предвид. 

  • Цена за traction control - иновациите в контрола на сцеплението на автомобилите по пътя, може да е разход, които не искате да правите освен за добри гуми и красиви джанти. За тези хора с по-ограничен бюджет, можете да намерите от по-старите модели, които са значително по-евтини.
  • Разходи за поддръжка на системата traction control - датчиците се намират в областта на гумите и джантите и са много чувствителни като могат да се повредят и всеки от тях ще изисква не малка сума за ремонта. 
  • Ограничение при специфична употреба - системите за контрол на сцеплението на гумите не са перфектни във всяка една ситуация на пътя. Опитът показва, че шофьорите на офроуд коли и джипове 4х4 не издържат дълго с тези системи, тъй като грубия път бързо ги поврежда и отново ще имате разходи за ремонт. 

Сравнява се скоростта на всяка гума с другите гуми и се изпраща сигнал до двигателя на автомобила, за да прекъсне захранването, ако гумите се въртят твърде бързо. Това гарантира, че автомобилът няма да загуби контрол, гумите и джантите ще останат стабилно на пътя. Тази система се активира автоматично, ако някое от колелата загуби сцепление с пътната настилка. Тогава тя ще намали мощността, насочена към колелата, които губят сцепление, и ще увеличи мощността, насочена към гумите, които не се приплъзват. Това ще помогне да се предотврати завъртане и ще ви задържи на пътя.

calendar-fullchevron-down